Гастроном је сладокусац, гурман, — човек који зна шта је добар залогај и који цени добар залогај. Осим тога, гастроном уме и сам да скува укусно јело, да направи посластицу и од скупоцених јела и од најобичнијих намирница.
Гастрономија је познавање вештине кувања и справљања јела. Гастрономе не треба мешати са ждероњама. Гастрономинемају велике трбухе нити једу велике количине хране. Они једу мало али добро, пажљиво одабирају зачине и начин спремања, а често измисле ново јело. Реч гастрономија постала је од грчких речи гастер — трбух и номос — ред (правило). Куварска вештина (кулинарство) је веома развијена код неких народа, који су познати по својим специјалитетима, иако је гурманлук у знатној мери ствар укуса — неко ужива у киселом купусу, а неко у супи од ластиних гнезда.
Ostavite odgovor