Бадемово дрво пореклом је са Кавказа, планинског венца који се простире између Црног мора и Каспијског језера. Стари Грци су га пресадили у области око Средоземног мора. Бадем успева у земљама са благом климом и са доста сунца, а у пролеће цвета међу првима.
Постоје две врсте бадемовог дрвета: једна рађа слатки бадем, друга горки. Горки бадем је врло непријатног укуса, што је срећа, јер он садржи материју која се у додиру са пљувачком претвара у отров (цијановодоничну киселину). Слатки бадем (бајам, мандула) једе се свеж и служи за многе корисне производе, као и за неке слаткише. Без бадема не би било укусних бомбона, колача, бадемовог млека, бадемовог уља и финих сапуна. Уље отровног горког бадема употребљава се у медицини. Нежно дугуљасто лишће бадемовог дрвета прекривено је лаким и белим ситним длачицама. Бадем цвета лепим ружичастим и беличастим цветовима.
Ostavite odgovor