У кућном хладњаку (фрижидеру) увек влада температура од неколико степени, али никад испод нуле, тј. не испод тачке кад се вода претвара у лед. За прављење леда у фрижидеру постоји посебна преграда чији се простор охлади испод нула степени.
Постоје два главна начина на који се у фрижидеру постижу ниске температуре: помоћу система испаравања неког гаса (најчешће амонијака) и помоћу компресора (то су компресорски фрижидери). У оба случаја температура у хладњаку није испод тачке мржњења, јер би се иначе у њему храна следила и изгубила нека своја својства и хранљивост. Да бисмо имали и леда, хлађење преграде фрижидера повећано је до испод нуле. Лимене или пластичне посуде налију се водом, па убрзо добијемо коцкице леда за лимунаду.
Ostavite odgovor