На нормалној температури намирнице се брзо кваре. Хладноћа успорава дејство штетних микроба, па се зато намирнице, да би се дуже одржале, стављају у фрижидер (хладњак) где се стално чувају на хладноћи.
Домаћи фрижидер је орман за чување хране са тзв. затвореним колом хлађења. Хладноћа се постиже брзим испаравањем неке лако испарљиве течности (најчешће амонијака, хлороформа или неког њиховог деривата), у вијугавој цеви евапоратора (испаривача) који окружује сам фрижидер (одељак са ледом). Гас се скупи и сабије у компресор, који покреће електрична струја, па ту гас опет постаје течан и поново спреман за испаравање. Термостат (регулатор температуре) одржава жељену хладноћу тиме што подешава брзину тог кружења.
Ostavite odgovor