Међу јелима шпанске кухиње гурмани нарочито цене "паелу". Паела је јело од пиринча, пореклом из шпанске покрајине Валенсије, али се једе свуда у Шпанији и по целоме свету.
Паела је шпанско народно јело као што је код нас, рецимо, пасуљ. Ево како се од пиринча припрема права паела: пилеће или овчје месо, румено испржено на маслиновом уљу, прокува се са белим луком, парадајзом, шкољкама, рачићима и разним поврћем кога има у то доба године. Тачно одређена количина пиринча сасвим упије течност у којој се све то кувало. Кажу да се паела износи на сто после деветнаест минута спремања, а једе се — двадесетог минута, топла и мирисна. Паела се делимично може упоредити са нашим пилавом (то је пиринач са месом).
Ostavite odgovor