Добијање мириса из цвећа веома је скуп и сложен посао. Цвеће најпре треба потопити у нарочито уље које упије и задржава мирис. После извесног времена то уље се загрева. па мирис испарава у једну посуду, а потом се охлади и том приликом постане течан.
Од сто килограма јасминовог цвета може се добити највише два килограма мирисног уља! Ако само помислимо колико је јасминов цвет лак, онда је јасно колико цветова треба набрати да се добије та количина. Зато се, данас мало користе природни мириси. Највећи број парфема које употребљавамо произведен је вештачким путем. Изузетак чини ружино уље. Оно се добија дестилацијом нарочите врсте ружа, које се гаје на великим површинама. Мирис произведен од цвећа назива се етерично уље. Бољим парфемима додаје се и мало природног етеричног уља.
Ostavite odgovor