Зашто на грожђу има плавкастих мрља?

- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Плавкасто-зеленкасте мрље које видимо на бобицама грожђа потичу од раствора плавог камена. Плави камен је течност којом се грожђе прска да би се заштитило од болести. Плави камен је користан за грожђе, али отрован за човека. Зато пре јела грожђе треба добро опрати.

Винова лоза је осетљива биљка. Њу нападају разне болести које лроузрокују паразитске гљиве. Најопаснија болест винове лозе је пламењача. Успешна борба против пламењаче могућна је само прскањем тзв. бордоском чорбом (мешавином плавог камена и кречног млека). Међутим, пошто пламењача (пероноспора) напада винову лозу више пута током године, није довољно једно прскање. Ако се лоза прска у време зрења грожђа, онда на зрнима остају трагови бордоске чорбе, које прањем морамо скинути.

Зашто на грожђу има плавкастих мрља?