Свет биљака

- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Биљке узимају храну из земље. Хранљиви састојци тла брзо би се исцрпли да му људи не додају ђубриво (гнојиво). То ђубриво „храни“ земљу, а кроз земљу биљке. ... Kreirano: 2021-04-21T09:25 | Ažurirano: 2021-04-21T12:33
Зашто се на њиве ставља ђубриво?
1

Биљке не једу земљу као што ми једемо јабуку или као кокошка кукуруз. Оне из ње узимају воду, минералне соли и друге састојке којима се хране. Биљке, дакле, „испијају“ земљу. ... Kreirano: 2021-04-21T11:19 | Ažurirano: 2021-04-21T22:26
Зашто биљке једу земљу?
2

Дрвеће расте на исти начин као и све што је живо на Земљи. Кад никне из семена, оно се непрекидно храни и тако постепено ојачава и постаје све веће.... Kreirano: 2021-04-21T11:42 | Ažurirano: 2021-04-21T12:33
Како дрвеће расте?
3

Јела, бор, смрча, бршљан и неке друге биљке ни зими не изгубе лишће, зато што оно има такву грађу да биљни сок пролази кроз њега и кад је веома хладно.... Kreirano: 2021-04-21T16:42 | Ažurirano: 2021-04-21T16:48
Зашто неко дрвеће и зими има лишће?
4

Под утицајем смањене сунчеве топлоте и светлости, недостатка воде и првих мразева, лишће у јесен постепено изгуби зелену боју. ... Kreirano: 2021-04-21T16:50 | Ažurirano: 2021-04-21T16:55
Зашто лишће у јесен мења боју?
5

Жилице на листу су мајушне цевчице кроз које се лист храни. Кроз њих пролази биљни сок и тако допире до сваког делића листа.... Kreirano: 2021-04-21T16:56 | Ažurirano: 2021-04-21T17:01
Зашто је лишће пуно жилица?
6

Дрво расте и постаје све више и све дебље. Сваке године његово стабло одебља за један нов слој. Кад се дрво пресече, ти слојеви се виде као кругови (прстенови).... Kreirano: 2021-04-21T17:05 | Ažurirano: 2021-04-21T22:30
Зашто на пресеченом стаблу има кругова?
7

На морским обалама готово увек има ветра. Најјачи ветрови дувају са мора према копну. Дрвеће које се налази на обали нема никакву заштиту од ветрова,... Kreirano: 2021-04-21T17:13 | Ažurirano: 2021-04-29T19:37
Зашто је на морској обали дрвеће нагнуто?
8

Дрвеће се орезује из више разлога, а највише зато да би гране скраћивањем постале јаче и да би плодови били крупнији и бољи. Ово друго односи се, наравно, на. воћне.... Kreirano: 2021-04-21T17:21 | Ažurirano: 2021-04-29T19:38
Зашто се дрвеће орезује?
9

Дивље воћке јаче су и отпорније од питомих, али дају лошији плод. Зато се те две особине спајају калемљењем.... Kreirano: 2021-04-22T14:35 | Ažurirano: 2021-04-22T15:55
Зашто се дрвеће калеми?
10

Нема дрвећа без цветова, али има дрвећа чији су цветови тако мајушни и неупадљиви да се тешко примећују. Зато нам се чини да понеко дрвеће нема цветова.... Kreirano: 2021-04-22T15:56 | Ažurirano: 2021-04-22T15:59
Зашто има дрвећа без цветова?
11

Без воде биљка не може да живи, па се осуши и увене. То је зато што биљка узима храну из земље помоћу воде; њена храна растворена је у води коју садржи земља.... Kreirano: 2021-04-22T16:00 | Ažurirano: 2021-04-22T20:35
Зашто цвеће треба заливати?
12

Биљка не може да живи без воде, али ако воде има сувише, онда њен корен иструли и биљка увене. Зато саксије правимо са рупом на дну, како би се сувишак воде оцедио.... Kreirano: 2021-04-22T23:28 | Ažurirano: 2021-04-29T19:42
Зашто саксија има рупу на дну?
13

Цвеће увене кад остари. Кад пређе свој животни пут, биљка уступа место новој младој биљци, која ниче из семена старе биљке.... Kreirano: 2021-04-30T05:13 | Ažurirano: 2021-04-30T19:51
Зашто цвеће увене?
14

Највећи број цветова отворен је током дана и сав раширен сунцу и светлости. Многи цветови остају исти и преко ноћи, али има и таквих који су „зимогрожл»иви“... Kreirano: 2021-04-30T19:53 | Ažurirano: 2021-04-30T19:55
Зашто се неки цветови увече затварају?
15

Боја цвета зависи од једне нарочите материје која се назива пигмент. Та материја може бити веома различита по боји: црвена, жута, љубичаста, плава... ... Kreirano: 2021-04-23T21:44 | Ažurirano: 2021-04-29T19:50
Зашто све цвеће није исте боје?
16

Већ знамо да цвеће својим лепим изгледом привлачи пчеле, лептире и друге инсекте, а то чини зато да би ти инсекти помогли код опрашивања цветова.... Kreirano: 2021-04-23T21:49 | Ažurirano: 2021-04-29T19:51
Зашто неко цвеће мирише?
17

Добијање мириеа из цвећа веома је скуп и сложен посао. Цвеће најпре треба потопити у нарочито уље које упије к задржава мирис. После извесног времена то уље се загрева. ... Kreirano: 2021-04-23T23:45 | Ažurirano: 2021-04-29T19:52
Како се нз цвећа узима мирис?
18

Плавкасто-зеленкасте мрље које видимо на бобицама грожђа потичу од раствора плавог камена. Плави камен је течност којом се грожђе прска да би се заштитило од болести.... Kreirano: 2021-04-25T00:44 | Ažurirano: 2021-04-29T19:54
Зашто на грожђу има плавкастих мрља?
19

И грожђани сок и вино добијају се од исцеђеног грожђа. Велика разлика између них састоји се у томе што у грожђаном соку нема алкохола а у вину га има.... Kreirano: 2021-04-25T00:53 | Ažurirano: 2021-04-29T19:56
Зашто деца пију грожђани сок, а не вино?
21

Постоји прича о лисици која је хтела да се наједе грожђа са високе вињаге, али није могла да га дохвати.... Kreirano: 2021-04-26T04:27 | Ažurirano: 2021-04-29T20:00
Шта значи изрека „Кисело грожђе“?
22

Зелено воће садржи материје које су зелене из истог разлога из кога је зелено и лишће. Сазревајући постепено, воће мења и свој састав.... Kreirano: 2021-04-26T04:33 | Ažurirano: 2021-04-26T04:36
Зашто воће мења боју кад сазри?
23

У кори поморанџе налази се течност која се назива „поморанџино уље“. Кад кору исцедимо и њен сок запалимо шибицом, он ће горети лепим плавичастим пламеном... Kreirano: 2021-04-26T04:37 | Ažurirano: 2021-04-29T20:03
Зашто сок поморанџине коре гори?
24

И зелена и црна маслина потичу од истог плода. Разлика у њиховој боји долази од различитог начина припремања. Кад се ставе у обичан пресолац, маслине остају зелене и тврде.... Kreirano: 2021-04-26T23:38 | Ažurirano: 2021-04-26T23:41
Зашто има зелених и црних маслина?
25

Уље којим преливамо салату и које многи употребљавају уместо масти, добија се од уљаних биљака (уљарица). Код нас се највише употребљава уље од сунцокрета, маслина и кукуруза.... Kreirano: 2021-04-26T23:42 | Ažurirano: 2021-04-29T20:05
Од чега се прави уље за салату?
26

Кад пресечемо црни лук из њега до наших очију допре тако оштар (,,љут“) дах да нам очи засузе. То је зато што у црном луку, као и у неким другим биљкама... Kreirano: 2021-04-26T23:46 | Ažurirano: 2021-04-29T20:07
Зашто плачемо кад чистимо црни лук?
27

Ако цела биљка или неки њен део немају светлости, неће постати зелени, него остају беличасти. Лишће салате које се налази у средини („срцу”) главице мање је зелено него оно споља.... Kreirano: 2021-04-29T06:29 | Ažurirano: 2021-04-29T20:07
Зашто је празилук допола бео?
28

Сваки кромпир има на себи тачкице за које се не каже „очи“ него окца. Та окца су клице из којих ниче нова биљка. Ако кромпир оставимо дуже у топлој просторији... Kreirano: 2021-04-29T06:51 | Ažurirano: 2021-04-29T20:09
Зашто кромпир има „очи“?
29

Шаргарепа (мрква) је здрава и корисна као мало које поврће. У њој се налази доста шећера и витамина А. Ако наше тело нема довољно витамина А... Kreirano: 2021-04-29T06:55 | Ažurirano: 2021-04-29T20:10
Зашто је шаргарепа здрава и корисна?
30

Постоје биљке које.се називају пузавице. Њихово име казује да опе не могу расти саме, већ морају да пужу по некој подлози.... Kreirano: 2021-04-26T23:55 | Ažurirano: 2021-04-29T20:11
Како биљке пузе по зидовима?
31

Лишће коприве прекривено је длачицама у којима се налази једна нарочита киселина. Чим дотакнемо коприву, киселина дође у додир са нашом кожом и изазива бол и свраб.... Kreirano: 2021-04-27T00:01 | Ažurirano: 2021-04-30T06:12
Зашто коприва жеже?
32

Кактуси расту у пустињским пределима у којима веома ретко пада киша. То су безводни предели. Због тога кактус уме да сачува за дуже време влагу коју прими кад понекад падне киша... Kreirano: 2021-04-27T00:05 | Ažurirano: 2021-04-29T20:20
Зашто кактуси имају бодље?
33